Skip to main content

LGPD

TL; DR

Brazilský obecný zákon o ochraně osobních údajů (v portugalštině LGPD, Lei Geral de Proteção de Dados Pessoais), inspirovaný evropským nařízením (General Data Protection Regulation - GDPR), má za cíl zavést zavedený soubor pravidel pro získávání, používání, ukládání, úpravu a výměnu osobních údajů spravovaných různými organizacemi.

Co je brazilský obecný zákon o ochraně osobních údajů?

LGPD, někdy nazývaný brazilské GDPR, je právní rámec, který se týká používání a zpracování osobních údajů uživatelů v Brazílii bez ohledu na umístění organizace, která informace zpracovává. Brazilský národní kongres přijal zákon v srpnu 2019, ale 15. srpna 2020 byl vetován.

Jak již bylo uvedeno, LGPD má několik podobností s GDPR. Vztahuje se na jednotlivé organizace, veřejné i soukromé, ale také na instituce, které shromažďují a zpracovávají osobní údaje fyzických osob v Brazílii.

Opatření, která LDPG popisuje, zahrnují shromažďování a používání osobních údajů osob v Brazílii bez jejich souhlasu, a to jak veřejnými orgány, tak soukromým sektorem. Zákon se rovněž týká používání osobních údajů k diskriminaci jednotlivců.

Kde se LGPD uplatňuje?

Zákon LGPD se vztahuje na osoby nacházející se v Brazílii. Každá společnost, která komunikuje s Brazilci a shromažďuje od nich určité údaje, tedy musí dodržovat ustanovení LGPD. Zahrnuty jsou organizace nebo webové stránky, které působí kdekoli na světě, protože umístění organizace není relevantní.

Z uplatňování ustanovení LGPD existují některé výjimky. Patří mezi ně např:

  • Osoba, která zpracovává údaje pro čistě osobní účely.

  • údaje pro akademické, novinářské a umělecké účely

  • Pokud jsou informace nezbytné pro vyšetřování trestných činů, pokud ohrožují bezpečnost státu, pokud jsou využívány národní obranou k zajištění veřejné bezpečnosti, pro vyšetřování trestných činů atd.

Jaké jsou sankce stanovené zákonem?

V závislosti na závažnosti nedodržení ustanovení LGPD se na společnosti, které nový zákon poruší, budou vztahovat varování, pokuty, pozastavení činnosti a částečné nebo úplné zákazy výkonu činnosti.

Maximální výše pokuty činí až 2 % příjmů organizace nebo částku 50 milionů brazilských realů, což odpovídá 11 milionům eur.