Skip to main content

LGPD

TL; DR

Geïnspireerd door de Europese verordening (General Data Protection Regulation - GDPR), beoogt de Braziliaanse Algemene Wet Gegevensbescherming (in het Portugees LGPD, Lei Geral de Proteção de Dados Pessoais) de tenuitvoerlegging van een gevestigde reeks regels inzake het verkrijgen, gebruiken, opslaan, wijzigen en uitwisselen van persoonsgegevens die door verschillende organisaties worden beheerd.

Wat is de Braziliaanse Algemene Verordening Gegevensbescherming?

De Braziliaanse Algemene Verordening Gegevensbescherming, soms ook de Braziliaanse GDPR genoemd, is het wettelijke kader dat betrekking heeft op het gebruik en de verwerking van persoonsgegevens van gebruikers in Brazilië, ongeacht de locatie van de organisatie die de informatie verwerkt. Het Braziliaanse Nationale Congres heeft de wet in augustus 2019 aangenomen, maar op 15 augustus 2020 is er een veto over uitgesproken.

Zoals reeds vermeld, vertoont de LGPD verschillende gelijkenissen met de GDPR. Het is van toepassing op individuele organisaties, publiek of privaat, maar ook op instellingen die persoonsgegevens van individuen in Brazilië verzamelen en verwerken.

De acties die de LDPG beschrijft, omvatten het verzamelen en gebruiken van persoonsgegevens van personen in Brazilië, zonder hun toestemming, zowel door overheidsinstanties als door de particuliere sector. De wet verwijst ook naar het gebruik van persoonlijke informatie om personen te discrimineren.

Waar is de LGPD van toepassing?

De LGPD-wet heeft betrekking op personen die zich in Brazilië bevinden. Elk bedrijf dat contacten heeft met Brazilianen en bepaalde gegevens van hen verzamelt, moet dus voldoen aan de bepalingen van de LGPD. Hieronder vallen organisaties of websites die overal ter wereld actief zijn, aangezien de locatie van de organisatie niet relevant is.

Er zijn enkele uitzonderingen op de toepassing van de bepalingen van de LGPD. Deze omvatten:

  • Een persoon die gegevens verwerkt voor strikt persoonlijke doeleinden

  • Gegevens voor academische, journalistieke en artistieke doeleinden

  • Indien de gegevens noodzakelijk zijn voor strafrechtelijk onderzoek, indien zij de nationale veiligheid in gevaar brengen, indien zij worden gebruikt door de nationale defensie om de openbare veiligheid te waarborgen, voor strafrechtelijk onderzoek, enz.

Wat zijn de sancties waarin de wet voorziet?

Afhankelijk van de ernst van de niet-naleving van de bepalingen van de LGPD, zullen bedrijven die de nieuwe wet overtreden, worden onderworpen aan de toepassing van waarschuwingen, boetes, schorsingen en gedeeltelijke of volledige verboden om hun activiteiten uit te voeren.

De maximumboete bedraagt tot 2% van de inkomsten van de organisatie of het bedrag van 50 miljoen Braziliaanse reals, het equivalent van 11 miljoen euro.