Skip to main content

LGPD

TL; DR

Inspirată de regulamentul european (Regulamentul general privind protecția datelor - GDPR), Legea generală braziliană privind protecția datelor (în portugheză, LGPD, Lei Geral de Proteção de Dados Pessoais) vizează punerea în aplicare a unui set bine stabilit de norme privind obținerea, utilizarea, stocarea, modificarea și schimbul de date cu caracter personal gestionate de diverse organizații.

Ce este Legea generală braziliană privind protecția datelor?

LGPD, denumită uneori GDPR brazilian, este cadrul legal care se referă la utilizarea și prelucrarea datelor cu caracter personal ale utilizatorilor din Brazilia, indiferent de locația organizației care prelucrează informațiile. Congresul național brazilian a adoptat legea în august 2019, dar aceasta a fost respinsă prin veto la 15 august 2020.

După cum s-a menționat deja, LGPD are mai multe asemănări cu GDPR. Se aplică organizațiilor individuale, publice sau private, dar și instituțiilor care colectează și prelucrează date cu caracter personal ale persoanelor fizice din Brazilia.

Acțiunile pe care LDPG le descifrează includ colectarea și utilizarea datelor cu caracter personal ale persoanelor din Brazilia, fără consimțământul acestora, atât de către autoritățile publice, cât și de către sectorul privat. Legea se referă, de asemenea, la utilizarea informațiilor cu caracter personal în scopul discriminării persoanelor.

Unde se aplică LGPD?

Legea LGPD se referă la persoanele aflate în Brazilia. Astfel, orice companie care interacționează cu brazilienii și colectează anumite date de la aceștia trebuie să respecte prevederile LGPD. Sunt incluse organizațiile sau site-urile web care funcționează oriunde în lume, deoarece locația organizației nu este relevantă.

Există câteva excepții de la aplicarea dispozițiilor LGPD. Acestea includ:

  • O persoană care prelucrează date în scopuri strict personale

  • Date în scopuri academice, jurnalistice și artistice

  • În cazul în care informațiile sunt necesare pentru anchete penale, dacă pun în pericol securitatea națională, dacă sunt utilizate de apărarea națională pentru a asigura siguranța publică, pentru anchete penale etc.

Care sunt sancțiunile prevăzute de lege?

În funcție de gravitatea nerespectării prevederilor LGPD, companiile care încalcă noua lege vor fi supuse aplicării de avertismente, amenzi, suspendări și interdicții parțiale sau totale de a-și desfășura activitatea.

Amenda maximă se ridică la până la 2% din veniturile organizației sau la suma de 50 de milioane de reali brazilieni, echivalentul a 11 milioane de euro.