Skip to main content

LGPD

TL; doktor

Avrupa yönetmeliğinden (Genel Veri Koruma Yönetmeliği - GDPR) ilham alan Brezilya Genel Veri Koruma Yasası (Portekizce, LGPD, Lei Geral de Proteção de Dados Pessoais), elde etme, kullanma, çeşitli kuruluşlar tarafından yönetilen kişisel verilerin saklanması, değiştirilmesi ve değiştirilmesi.

Brezilya Genel Veri Koruma Yasası nedir?

Bazen Brezilya GDPR olarak da adlandırılan LGPD, bilgileri işleyen kuruluşun konumundan bağımsız olarak Brezilya'daki kullanıcıların kişisel verilerinin kullanımına ve işlenmesine atıfta bulunan yasal çerçevedir. Brezilya Ulusal Kongresi yasayı Ağustos 2019'da kabul etti, ancak 15 Ağustos 2020'de veto edildi.

Daha önce de belirtildiği gibi, LGPD'nin GDPR ile birkaç benzerliği vardır. Bu, kamu veya özel bireysel kuruluşlar için değil, aynı zamanda Brezilya'daki bireylerin kişisel verilerini toplayan ve işleyen kurumlar için de geçerlidir.

LDPG'nin açıkladığı eylemler, Brezilya'daki kişilerin kişisel verilerinin hem kamu makamları hem de özel sektör tarafından rızaları olmadan toplanması ve kullanılmasıdır. Kanun ayrıca kişisel bilgilerin bireylere karşı ayrımcılık yapmak için kullanılmasına da atıfta bulunmaktadır.

LGPD nerede uygulanır?

LGPD yasası, Brezilya'da bulunan kişileri ifade eder. Bu nedenle, Brezilyalılarla etkileşime giren ve onlardan belirli veriler toplayan herhangi bir şirket, LGPD'nin hükümlerine uymak zorundadır. Kuruluşun konumu önemli olmadığından, dünyanın herhangi bir yerinde faaliyet gösteren kuruluşlar veya web siteleri dahildir.

LGPD hükümlerinin uygulanmasında bazı istisnalar vardır. Bunlar şunları içerir:

  • Verileri kesinlikle kişisel amaçlarla işleyen bir kişi

  • Akademik, gazetecilik ve sanatsal amaçlar için veriler

  • Bilginin ceza soruşturması için gerekli olması, ulusal güvenliği tehlikeye atması, ulusal savunma tarafından kamu güvenliğinin sağlanması, ceza soruşturması vb.

Kanunun öngördüğü cezalar nelerdir?

LGPD hükümlerine uyulmamasının ciddiyetine bağlı olarak, yeni yasayı ihlal eden şirketlere ihtar, para cezası, uzaklaştırma ve faaliyetlerini yürütmeleri için kısmi veya tamamen yasaklama uygulanacaktır.

Azami para cezası, kuruluşun gelirlerinin %2'sine kadar veya 50 milyon Brezilya reali miktarına, yani 11 milyon Euro'ya denk geliyor.